Marie Branner


”Jag tror att berättelser är något av det bästa vi kan ge varandra. De får oss att förstå världen och oss själva. Därför kan journalistik förändra världen. Oavsett ämne. Eller form. Min egen nyfikenhet är drivkraften.
Jag skriver i huvudsak långa reportage och personporträtt, uppblandat av krönikor, radio och en och annan bok, som Göteborgsoperans jubileumsbok TJUGO ÅR AV SCENKONST.
Jag arbetar med väldigt skiftande reportageämnen – från hur det gick till när ordet ”livspussel” ritade om den svenska politiska kartan till att följa en tonårings cancerväg mot döden.
Jag har gjort över hundra personporträtt. På ministrar, artister, författare, fotbollsspelare. Åkt Stenabåt med Lill-Babs. Åkt hiss i FN-skrapan med Jan Eliasson. Bjudit Håkan Hellström på hemrullade chokladbollar i mitt kök. Packat in en styckad ren i frysen med Tomas von Brömssen och pratat mammors död och tulpanvaser med Anna Mannheimer. Det bästa händer när man är väldigt påläst men öppen för att vad som helst kan hända när man har med människor att göra. Och det har man som journalist.”

Marie Branner är frilansjournalist sedan 2006. Ständiga uppdragsgivare är Två Dagar (GP:s helgbilaga), tidningen Vi och Vi Läser – men också Fokus, Mässans tidning, Barn och Cancer, Polistidningen, Amos med flera. Undervisar regelbundet på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet (JMG) i kreativt skrivande, dramaturgi, research och berättarteknik. Vinnare av Stora Journalistpriset, Publicistklubben Västs Stora Pris, Barncancerfondens Journalistpris och Den Gyllene Haldan.

JOURNALIST/SKRIBENT
Marie Branner Reportage
0707-917026
marie.branner.reportage@gmail.com